KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ruptuur van de kruisband.( CCL)

August 2013

 

Scheuren van de kruisband is het meest voorkomende knieprobleem bij honden en komt vaak voor bij Australische herders. De kruisband stabiliseert het kniegewricht door scheenbeen en dijbeen ten opzichte van elkaar in de juiste verhouding te houden.

Scheuren komen voor door kruisband slijtage en trauma. Verschillende factoren spelen een rol, waarschijnlijk ook een gedeelte erfelijkheid. Honden met een gescheurde kruisband zijn kreupel en lopen onstabiel. Een gescheurde kruisband kan erg pijnlijk zijn. De conditie is erg pijnlijk en vereist behandeling. Bij een hond met het formaat van een Aussie is operatie nodig om het gewricht te stabiliseren. Als om een of andere reden een operatie niet mogelijk is kan een knie brace helpen. Dit is het einde van de carrière van een sport of werk hond.

Als er meerder gevallen voorkomen in een groep verwante honden, zou er niet gefokt moeten worden met honden met deze aandoening. Hun eerste lijn familie leden ( ouders, nakomelingen, volledige en half nestgenoten) zouden alleen ingezet mogen worden voor de fok, met partners zonder geschiedenis van deze aandoening.

 

Vertaald door Anneke de Jong