KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Dwerggroei

Augustus 2013

 

Bij dwerggroei word een hond bedoeld welke abnormaal klein van stuk is, meestal met abnormale lichaams proporties.  Chondrodysplasie is een vaak voorkomende vorm van dwerggroei.  Deze honden lijken normaal bij de geboorte, maar de lange botten van de ledematen groeien niet mee. In sommige rassen , zoals de Tekkel en Basset, is het normaal.  Chondrodysplasie is veroorzaakt door een recessieve gen mutatie. Als het voorkomt in een Aussie, dan is dat niet normaal en aangetaste honden mag niet mee gefokt worden.

 Er is nog een ander gen gevonden welke een langere en lagere lichaamsverhouding geeft, maar deze is niet zo extreem als wat we zien in honden met chondrodysplasie.  Op dit moment is het niet duidelijk of dit gen bij Aussies voorkomt. Als het gevonden word, is het zaak om ervan weg te fokken.

 Een langere en lagere lichaamsverhouding kan ook door fokkers geselecteerd worden, als het gewenst gaat worden in de toekomst. De genetica achter de verandering is complex en moeilijk van weg te fokken als ze normaal gevonden worden.  Fokkers van Australische herders moeten voor ogen houden dat de rasstandaard vermeld dat het ras enigszins langer dan hoog is.  Dit is de meest functionele vorm voor een collie-type hond, welke soms in ruw terrein en over grote afstanden moet werken.   Andere lichaamsvormen, hoe mooi ook, zijn niet correct voor dit ras.

 Vertaald door Anneke de Jong