KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Luonnontöpö

NBT, natural bobtail

Elokuu 2013

 

 Noin yhdellä viidestä australianpaimenkoirasta on syntyessään töpöhäntä, kertovat tilastot ajoilta jolloin ominaisuus vielä merkittiin rekisteröintipapereihin. Normaali hännänpituus ja nikamien määrä vaihtelevat koirilla huomattavasti, joskin lukema rodun sisällä on sama tai samanlainen. Normaali häntä kapenee kärkeään kohti, jolloin syntyy terävän hännänpään vaikutelma. Töpöhännässä osa nikamista puuttuu; hännän pää on melko tylppä. Vuosien 2009-2010 ASHGIn terveystutkimus osoitti, että 47% oli neljänneksen mittaisia tai pidempiä ja 10% töpöhännistä oli koukkuhäntiä.

 Töpöhännän aiheuttava geeni on tunnistettu australianpaimenkoirilla. Se on epätäydellinen dominantti, kuten merlekin. Pennut, jotka saavat vanhemmiltaan kaksi kappaletta tätä geeniä kuolevat varhaisessa vaiheessa ja imeytyvät takaisin, mikä aiheuttaa pentuekokojen pienentymistä. Yhden geenin saaneet pennut ovat luonnontöpöjä. Tämä geeni ei määrää hännän pituutta, eikä sitä onko häntä suora vai koukussa. Niitä piirteitä saattavat hallita toiset geenit tai säätelevä DNA.

 Luonnontöpöhäntäisiä koiria ei tulisi parittaa keskenään, varsinkaan jos hännät ovat erittäin lyhyitä töpöjä. Tällaisen yhdistelmän pennuilla voi esiintyä spina bifidaa tai muita alemman selkäytimen vikoja. ASHGIn tutkimuksessa todettiin myös, että 2% jalostuskoirista oli tuottanut luonnontöpöhäntäisiä pentuja, joiden viat olivat tarpeeksi vakavia vaatiakseen pennun lopetuksen. Koska tämä prosentti koskee kaikkia tutkimukseen osallistuneita koiria, joista monet eivät olleet luonnontöpöjä, varsinainen prosentti töpö x töpö -yhdistelmissä voi olla korkeampikin.         

Kääntänyt Sari Kariluoto