KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Osteokondroosi

Elokuussa 2013

 

Osteokondroosi (OCD) on nivelen irtopala. Sitä voi esiintyä kyynärnivelissä, olkanivelissä ja takaraajojen nivelissä. Yleensä koirilla on OCD olassa tai kyynärnivelessä. Kun OCD ilmenee kyynärnivelessä, sitä pidetään kyynärnivelen dysplasian muotona. Tila on kivulias ja voi vaatia leikkausta. OCD voi aiheutua traumasta, mutta ei aktiivisen koiran normaalisti saamista kolauksista ja ruhjeista. Sairautta tavataan usein suurissa, raskasluustoisissa roduissa (rottweilerit, berninpaimenkoirat) ja koirissa, jotka kasvavat nopeasti. Suurilla, raskasluustoisilla tai nopeasti kehittyvillä australianpaimenkoirilla voi olla lisääntynyt riski sairastua OCD:hen.

Koirat, joilla on OCD, ontuvat kyseistä raajaa, mutta ontuminen voi olla satunnaista. Jos koirasi ontuu, edes satunnaisesti, ota yhteyttä eläinlääkäriisi. Kaikkien jalostukseen käytettävien australianpaimenkoirien kyynärpäät tulisi tutkia. Tutkimuksen yhteydessä saattaa löytyä kyynärnivelen OCD. Jos koirallasi on OCD, saatetaan tarvita leikkaushoitoa. Jos koira osallistuu aktiivisesti käyttölajeihin, OCD voi vaikuttaa sen mahdollisuuksiin jatkaa uraansa.

Sairautta tulee pitää perinnöllisenä, paitsi silloin kun taustalla on vakava niveleen kohdistunut trauma. Tämänhetkisen näkemyksen mukaan tämä sairaus voi olla osa suurempaa kokonaisuutta, johon sisältyy perinnöllisiä sairauksia kuten lonkkadysplasia. Kasvattajien tulisi kiinnittää huomiota OCD:n esiintymiseen suvuissa, joissa lonkkadysplasia on ongelma. Koiria,joilla on OCD ei tulisi käyttää jalostukseen.

Kääntänyt Sari Kariluoto