KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Osteochondritis Desicans (OCD)

Augustus 2013

 

Osteochondritis dissecans (OCD) is los stukje kraakbeen in een gewricht. Het kan voorkomen bij de elleboog, schouder of de gewrichten in de achterpoot. Honden hebben meestal schouder of elleboog OCD. Wanneer het in de elleboog zit, wordt het beschouwd als een vorm van elleboogdysplasie. De aandoening is pijnlijk en het kan noodzakelijk zijn om te opereren. OCD kan veroorzaakt worden door fysiek trauma, maar dan hebben we het niet over de gebruikelijke soort schokken en stoten waar een normaal-actieve hond wel eens mee te maken krijgt. De ziekte wordt vaak gezien in grotere rassen met zwaardere botten (Rottweilers, Berner Sennenhonden) en honden die snel volwassen worden. Grote Aussies, Aussies met zware botten of snel groeiende Aussies kunnen een verhoogd risico hebben op OCD.

Honden met OCD zijn kreupel in de aangedane poot, maar de kreupelheid kan met tussenpozen optreden. Als uw hond kreupel is, zelfs als dit incidenteel gebeurt, raadpleeg dan uw dierenarts. Alle fok-Aussies zouden onderzocht moeten worden op elleboogdysplasie. Het onderzoek kan OCD onthullen in de elleboog. Als uw hond OCD heeft, kan geadviseerd worden om te opereren. Als de hond actief is in de sport, kan OCD het vermogen van de hond beïnvloeden om te kunnen blijven sporten.

Er wordt aangenomen dat OCD erfelijk is, behalve in gevallen waarin ernstige gewrichtstrauma’s gekoppeld kunnen worden aan de ziekte. De huidige diergeneeskundige inzichten wijzen uit dat deze ziekte deel uitmaakt van een groter geheel van erfelijke ziekten, inclusief heupdysplasie. Fokkers moeten er rekening mee houden als OCD voorkomt in een lijn van honden waarin ook heupdysplasie een probleem is. Er zou niet gefokt moeten worden met honden met OCD.

Vertaald door Evelien Tewes