KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Patella Luxatie

Augustus 2013

 

Patella luxatie, ook wel genu valgum of losse knie genoemd, komt doordat  de kraakbeen groeve, waarin de knieschijf glijd wanneer de knie gebogen of gestrekt is,  niet in één lijn ligt met  het onderste gedeelte van het bovenbeen.

Het kan voorkomen aan een of beide knieën. In grotere rassen zoals de Aussie is de luxatie lateraal ( naar buiten) Losse knieën kunnen soms veroorzaakt worden door trauma, maar een dierenarts kan dit zien. De aandoening kan veroorzaakt worden door steile hakken, gescheurde kruisbanden en heupdysplasie.

Patella luxatie kan lijden tot degeneratie van het hak gewricht in oudere honden, wat erg pijnlijk is en tot kreupelheid kan lijden.

Honden met patella luxatie hebben een abnormale houding ( de knie blijft gebogen en de voet raakt net of net niet de grond) of een abnormale gang met de achterpoten ( sluipend, of gebogen stand met naar binnen gedraaide tenen) Patella luxatie is vooral erfelijk aangelegd. ( wanneer het niet komt door andere ziektes zoals CCL of HD of trauma)

Honden met deze aandoening moet niet mee gefokt worden, en als er gefokt word met nabije familieleden, moet er worden geprobeerd worden ervan weg te fokken.

Selecteren op niet steile achterpoten en screenen van gerelateerde honden op patella luxatie kan helpen om weg te fokken van patella luxatie.

 Vertaald door Anneke de Jong