KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hemangiosarkooma

Päivitetty 08/2013

 

Hemangiosarkooma (HSA) on toinen australianpaimenkoiralla esiintyvistä perinnöllisistä syöpäsairauksista (toinen on lymfooma). HSA on aggressiivinen verisuonten kasvain ja hyvin yleinen rodussa. Kasvain voi muodostua mihin tahansa, mutta yleisemmin se saa alkunsa pernassa, sydämessä ja satunnaisesti iholla. Koska se muodostuu verisuoniin, se leviää helposti, usein keuhkoihin tai maksaan.

HSA:ta sairastavien koirien ennuste on erittäin huono ja suurin osa niistä elää vain muutaman viikon tai kuukauden diagnoosin varmistumisen jälkeen. Toisinaan sairauden ensimmäinen merkki on äkillinen romahdus. Jos yli nelivuotias australianpaimenkoira kuolee yllättäen ilman selkeää syytä, taustalla voi olla HSA; mikäli mahdollista, koira tulisi avata ja tutkia tämän varalta. Ihoon syntyvä kasvain, mikäli se havaitaan varhaisessa vaiheessa, voidaan hoitaa poistamalla kasvain. Se on sairauden tyypeistä helpoin hoitaa ja sitä sairastavilla koirilla on pisin eloonjäämisaika.

Sairaiden koirien ensimmäisen polven sukulaisia (vanhemmat, täys- ja puolisisarukset ja jälkeläiset) tulisi jalostuksessa yhdistää vain sellaisiin koiriin, joiden sukupuussa HSA on mahdollisimman harvinainen ja joilla ei ole sairaita lähisukulaisia. Jos uroskoirasta on otettu siementä talteen ja se on sittemmin sairastunut HSA:han, siementä ei tulisi käyttää.

Kääntänyt Sari Kariluoto