KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Lymfooma

Päivitetty 08/2013

 

Lymfooma, josta toisinaan käytetään myös nimeä lymfosarkooma, on toinen australianpaimenkoirien perinnöllisistä syöpämuodoista (toinen on hemangiosarkooma). Lymfooma on valkosolujen syöpä. Yleisimmin se muodostuu imusolmukkeisiin, maksaan tai luuytimeen. Se voi myös puhjeta ruoansulatusjärjestelmässä, iholla tai kateenkorvassa. Yleisin tunnusmerkki on laajentunut imusolmuke leuan alla tai polven takana. Sairastuneet koirat ovat usein elämänhaluttomia tai anorektisiä, laihtuvat tai kärsivät jalkojen tai kasvojen turvotuksesta. Satunnaisesti ne voivat juoda ja virtsata tiheästi tai niillä voi esiintyä hengitysvaikeuksia, ärsyyntyneitä laikkuja ihossa tai suussa, oksentelua tai tummaa, pahanhajuista ripulia.

Ennusteet ovat vaihtelevia ja riippuvat joissain määrin koiran sairastaman lymfooman muodosta. Tietyt muodot vastaavat paremmin kemoterapiaan, joskin suurin osa koirista kokee remission jälkeen taudin uusiutumisen. Lisäämällä kemoterapiaa on yleensä mahdollista saada toinen remissiovaihe, joskin se on lyhyempi kuin ensimmäinen. Suurin osa koirista kuolee sairauteen jossain vaiheessa.

Sairaiden koirien ensimmäisen polven sukulaisia (vanhemmat, täys- ja puolisisarukset sekä jälkeläiset) tulisi jalostuksessa yhdistää vain sellaisiin koiriin, joiden sukupuu on mahdollisimman puhdas lymfoomasta ja joilla ei ole sairaita lähisukulaisia. Koiraa, jolla itsellään on lymfooma, vaikka se olisikin remissiossa, ei tulisi käyttää jalostukseen. Jos sairaasta uroksesta on tallennettu spermaa, se tulisi hävittää.

Kääntänyt Sari Kariluoto