KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Blauwe ogen bij non-merles

Rev. March 2013

Er zijn Australian Shepherds die geen merle kleur hebben maar wel blauwe ogen. Één of beide ogen kunnen hierbij blauw zijn, soms half blauw /half gepigmenteerd. De ogen zijn zelden gevlekt of gemarmerd. Deze soort blauw ogen hebben niks te maken met het merle-gen, het gen wat voor witte aftekeningen zorgt of het albino-gen (dat waarschijnlijk niet eens bestaan in honden). Er mankeert niets met deze ogen, hoewel ze misschien wat gevoeliger zijn voor licht. Net zoals mensen met blauwe ogen wat gevoeliger voor licht zijn dan mensen met bruine ogen. De Siberische Husky is een voorbeeld van nog een ras met dit soort blauwe ogen.

De wijze van vererving is niet bekend, maar aangezien de kleur in enkel of beide ogen kan voorkomen en individuele ogen half-om-half kunnen zijn, zijn er waarschijnlijk meer genen bij betrokken. Het kan ook dat regulerend DNA invloed heeft op de genen die dit type blauwe ogen geeft.

Non-merle Aussies met blauwe ogen zijn niet extra gevoelig voor aangeboren doofheid. Ze zijn gezond en correct volgens het rasstandaard.

Vertaald door Jill Foreman