KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Border Collie Collapse

Rev. Oktober 2015

Border Collie Collapse (BCC), voorheen Exercise Induced Collapse (EIC), is een neurologische aandoening waarbij zware inspanningen een ineenstorting (bezwijking) kan uitlokken. De naam EIC is toegewezen aan een soortgelijke, maar genetisch verschillende, aandoening gezien in de Labrador en een aantal andere rassen. Het type veel voorkomend in Border Collies en ook te zien in de Australian Shepherd is anders. Verschillende collie-achtige rassen lijden hier ook aan. Andere beschrijvingen van de ziekte zijn oefening geïnduceerde hyperthermie, stress toevallen en “de wobbels.”
Honden met de BCC zullen gedesoriënteerd en verward zijn, slingeren, wankelen, of zelfs op de grond vallen na een paar minuten van energieke oefening. Tijdens een episode kan een hond overdreven verticale beweging met de poten maken tijdens het lopen. Tijdens het draaien kunnen de benen over elkaar kruisen. Ook kunnen ze met hun poten over de grond slepen. Hoge temperaturen, verhoogde opwinding bij de hond en de intensiteit van de oefening kunnen allemaal bijdragen aan het triggering van een episode. Sommige honden vertonen geen signalen tot na een paar minuten na het sporten. Episodes variërend in tijdsduur van enkele minuten tot een half uur, waarna de hond zich weer normaal gedraagt. Activiteit zal moeten worden beperkt voor honden getroffen met BCC en moeten stoppen met competitief fysieke evenementen.

BCC is waarschijnlijk geërfd, maar er is momenteel geen specifieke informatie over de manier waarop het wordt doorgegeven of welke genen er bij  betrokken zijn. Doordat het verschilt van de vorm gezien in Labradors, kan de DNA-test voor Labrador EIC niet worden gebruikt bij Aussies. Getroffen honden moeten waarschijnlijk uit de fok gehouden worden en moet zeker niet dicht worden gefokt op honden op hun eigen stambomen of met honden die ook verwante hebben met BCC.

vertald door Jill Foreman