KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ooglidafwijkingen

Augustus 2013

 

 Entropion en ectropion zijn afwijkingen van de oogleden. Bij een entropion is het ooglid naar binnen gedraaid, in de richting van de oogbal. Bij een ectropion is het ooglid naar buiten gedraaid, waardoor het roze slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid blootgesteld wordt. Beide aandoeningen worden meestal geassocieerd met losse huid op het gezicht. Volgens de rasstandaarden dient het gezicht van een Australian Shepherd “schoon en droog” te zijn, wat betekent dat de gezichtshuid nauw aansluit op het onderliggende weefsel en de lippen strak rond de mond sluiten. Deze ooglidafwijkingen zouden geen probleem moeten zijn bij een Aussie van het juiste rastype; desondanks komt het wel eens voor. Dieren met entropion of ectropion zullen niet slagen voor het oogonderzoek.

 Beide aandoeningen kunnen pijnlijk zijn voor de hond. Wanneer een hond entropion heeft, kunnen de wimpers en zelfs haar op het ooglid schrapen tegen het hoornvlies. Elke keer als de hond met de ogen knippert, schuren ze tegen het oppervlak. De door ectropion blootgestelde slijmvliezen kunnen geïrriteerd of beschadigd raken. In de ergste gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om het ooglid terug in een natuurlijke vorm te krijgen.

 Losse gezichtshuid maakt honden ontvankelijk voor deze aandoeningen en conformeert niet aan het rastype. De ogen dienen amandelvormig te zijn, niet rond, en de oogleden mogen niet hangen of draaien. Door bij de fok te selecteren op strakke, “droge” gezichten, kan ectropion en entropion voor een deel voorkomen worden. Honden met deze aandoeningen zijn niet geschikt voor de fok.

Vertaald door Evelien Tewes