KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

PHPV/PTVL

Augustus 2013

 

De afkorting PHPV/PTVL staat voor Persistent Hyperplastic Primary Vitreous/Persistent Tunica Vasculosa Lentis.  PHPV is een aangeboren afwijking. Het wordt veroorzaakt door afwijkingen in de ontwikkeling en de regressie van de hyaloide slagader. De hyaloid is aanwezig in de foetus, waarin het noodzakelijk is voor de juiste ontwikkeling van de lens. Normaal gesproken verdwijnt de hyaloid rond de geboorte van de pup. In sommige gevallen gebeurt dit niet, of maar deels, en het overblijvende gedeelte wordt dan het hyaloide restant genoemd.

PHPV afwijkingen vinden plaats aan de achterkant van de lens, en brengen soms Persistent Tunica Vasculosa Lentis (PTVL) met zich mee, het achterblijven van vaatweefsel aan de achterkant van de lens (oorspronkelijk verbonden aan het hyaloid). De correlatie tussen PHPV/PTVL en hyaloide restanten is niet bekend. PHPV/PTVL kan visuele beperkingen veroorzaken en is soms geassocieerd met andere oogafwijkingen. Een pup met PHPV/PTVL zal niet slagen voor het oogonderzoek.

PHPV/PTVL is erfelijk in sommige rassen, maar er is nog geen wijze van vererving gevonden in de rassen die onderzocht zijn. De extreem lage incidentie in Aussies zou kunnen betekenen dat het niet erfelijk is in dit ras. Zie het voor de zekerheid als een grote fout. Het fokken met een hond met PHPV/PTVL, zeker als hij/zij verminderd gezichtsvermogen heeft, is waarschijnlijk af te raden. Als de hond of zijn naaste familieleden ingezet worden voor de fok, vermijd dan partners met PHPV/PTVL of partners, die familieleden hebben met de afwijking. Vermijd ook honden die persistente hyaloids (hyaloide slagader die in zijn geheel is achter gebleven na de geboorte) hebben gehad, aangezien PHPV/PTVL geassocieerd is met de hyaloide slagader.

Vertaald door N.Hoorneman