KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ziekte van Addison

Mei 2013

 

Ziekte van Addison ook wel hypoadrenocorticism genoemd, kan een primaire auto-immuun ziekte zijn welke de bijnieren aanvalt of secondair aan een hypofysaire ziekte of aan een prednison therapie.  Het komt het meeste voor bij jonge tot middelbare teven, maar kan voorkomen bij zowel reuen als teven op elke leeftijd.  Honden met ziekte van Addison kunnen lijden aan verschillende klachten: buikpijn,veel braken en diarree, sloomheid, neuromusculaire verschijnselen, lage lichaamstemperatuur, lage hartslag of pijn in de achterhand.  De ziekte is gemakkelijk te verwarren met een variatie van andere aandoeningen zoals een infectie, vergiftiging, aanvallen en alvleesklier tumoren.

Addison wordt vaak niet direct herkent bij een diagnose, dus het uitsluiten van andere mogelijkheden van de symptomen is belangrijk. Positieve diagnose kan gesteld worden met een ACTH stimulatie test.  De ziekte kan behandeld worden met medicijnen. Lange termijn verzorging bestaat uit minimaliseren van stress.

Addison’s ziekte is een vorm van auto-immuun ziekte. Auto-immuun ziektes zijn erfelijk belast; als een hond de ziekte heeft, dan heeft het de genen.  Er mag niet gefokt worden met honden met Addison. De eerste familieleden moeten niet gekruist worden met partners waar een auto-immuun ziekte voorkomt.

Vertaald door Anneke de Jong