KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Degeneratieve Myelopathie

Maart 2017

 

Degeneratieve myelopathie (DM), ook wel chronische degeneratieve radiculomyelopathie genoemd, is een auto-immuunziekte dat op latere leeftijd ontstaat. Het tast de Myeline, de isolatie van de zenuwen, aan. Honden met DM kunnen progressieve zwakte vertonen en een gebrek aan coördinatie in de achterste ledematen, wat uiteindelijk kan leiden tot verlamming. Euthanasie is noodzakelijk wanneer de ziekte invloed begint te hebben op de ademhaling.

DM wordt vaak in eerste instant niet gediagnosticeerd bij honden, dus het is belangrijk alle andere mogelijke oorzaken met gelijke symptomen uit te sluiten. De diagnose kan bevestigd worden door een DNA-test, waarbij er getest wordt op een bepaald gen. Getroffen honden zullen twee exemplaren van het gen hebben (niet elke hond die twee exemplaren heeft ontwikkelt de ziekte.) Er is geen effectieve behandeling voor DM, alleen langdurige zorg om de pijn te verzachten. Wanneer een hond is gediagnosticeerd zouden alle directe familieleden, op DM moeten worden getest, zeker voordat er mee gefokt wordt.

DM is een type auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten zijn genetische aangelegd; Als een hond deze ziekte heeft, heeft het dus ook de genen. Fokkers hebben door de DM test de kans om hun honden te testen en het risico in te schatten van bepaalde fokcombinaties.  Voor zover we op dit moment weten, hoeven honden die twee kopieën van het DM spinale aanwijzingen van DM in het ruggenmerg, alleen niet allen van hen worden ziek. Gelukkig voor Aussies, komt dit bij hun zelden voor, wat aangeeft dat er andere genetische factoren meespelen, die hen helpen te beschermen tegen deze ziekte.  Het dragen (het hebben van 1 kopie van het gen) van deze mutatie moet worden beschouwd als een fout, het dragen van twee kopieën als een grotera fout. Honden die deze mutatie hebben zouden alleen moeten worden gebruikt voor de fok als er een vrije hond tegenover staat. Doordat verschillende auto-immuunziekte vaker voorkomen in een zelfde lijn is het verstandig geen fokcombinaties te maken met honden waarbij in de lijnen een auto-immuunziekte voorkomt.

Vertaald door Jill Foreman