KNOWLEDGE IS POWER: JOIN OUR NEWSLETTER TODAY!

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Australian Shepherd Health & Genetics Institute

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Diabetes mellitus

Rev. Mei 2013

Diabetes mellitus bij honden is dezelfde ziekte als mensen kunnen hebben. Dit wordt omschreven als type 1 diabetes. Het immuunsysteem vernietigt de insuline producerende capaciteiten van de alvleesklier. Dit beïnvloedt het vermogen van de hond om hun bloedsuikerspiegel te controleren. Honden met deze ziekte drinken en urineren overdreven veel en hebben ze de neiging om gewicht te verliezen, ook al neemt hun eetlust toe. Deze honden zijn vlugger moe en zijn sneller vatbaar voor infecties. Ze kunnen ook secundaire staar ontwikkelen. De ziekte treedt meestal op  vanaf middelbare leeftijd en ouder. Het kan veroorzaakt worden door obesitas of langdurig gebruik van steroïden. Honden met diabetes kunnen Keto-acidose ontwikkelen, een levensbedreigende aandoening.

De diagnose wordt bepaald door het bepalen van de suikerniveaus in het bloed en urine. De behandeling bestaat uit een dagelijkse of twee dagelijkse injectie met insuline.

Primaire diabetes mellitus is een type auto-immuunziekte. Auto-immuunziekten genetische aanleg; Als een hond de ziekte heeft, heeft de genen. Honden getroffen met primaire ziekte mag niet worden gefokt. Hun naaste familieleden mag niet worden gefokt om paart met een familiegeschiedenis van een auto-immuunziekte.

Vertaald door Jill Foreman