Canine Multifocal Retinopathy

Mei 2013, Rev. Juli 2018

 

Canine Multifocal Retinopathy (CMR) veroorzaakt een afwijking  lijkend op blaren op de retina, welke langzaam ontwikkelen of weg gaan.  In uitzonderlijke gevallen kan de aandoening verminderd zicht veroorzaken, maar de meeste gevallen zijn minimaal en worden genoteerd als “optie voor de fokker”bij ooguitslag rapporten. De aandoening kan gezien worden als de hond 4 maanden oud is, maar diagnose bij een oogtest kan moeilijk zijn. CMR kan omschreven worden als retina dysplasie of retina plooien, beide voorkomend bij Aussies.

Er zijn verschillende vormen van CMR. Het type dat bij de Aussie voorkomt is CMR1. Het wordt veroorzaakt door een recessieve gen mutatie en een DNA test is beschikbaar. Eigenaren van Aussies met de diagnose retina dysplasie of retina plooien, moeten overwegen het DNA van hun hond te laten testen. Familieleden van gediagnosticeerde honden of honden die een DNA test hebben gedaan waarbij de mutatie gevonden is, zouden onderzocht moeten worden zodat hun status bekend is.

De meeste CMR honden hebben een normaal gezichtsvermogen, maar honden met verminderd zicht ten gevolge van CMR zouden niet voor de fokkerij ingezet moeten worden. Honden met CMR en normaal gezichtsvermogen zouden met vrij geteste honden gepaard kunnen worden. Ideaal zou zijn, honden met de mutatie alleen te kruisen met vrij verklaarde partners.  Ideaal zou zijn, honden met de mutatie alleen te kruisen met vrij verklaarde partners.

 Vertaald door Anneke de Jong, rev. Doris Knoester